Födda ungar och ungdjur: senast uppdaterad 25 mars 2023

 

Kaniner är snälla och trevliga sällskapsdjur, de har anspråkslösa krav på skötseln men de måste få leva under förhållanden som de är skapta för. Kaniner är inte "flockdjur" som många tror, utan lever i kolonier där alla bor i sin egen håla men delar en stor del av gångsystemet gemensamt. De betar också i samma revir. Det innebär att de inte vill bo och leva helt isolerade från andra artindivider.

Kaniner behöver daglig omvårdnad och vill inte lämnas helt ensamma utan kontakt med några andra varelser. De behöver en tillräckligt stor bur, så de kan röra sig obehindrat och uppskattar att få komma ut i en rasthage där de kan skutta.

 

Basfodret är gräs, färskt eller som torkat hö. Kaniner har ständigt växande tänder där tillväxten är 1-3 mm i veckan och det är viktigt att de får rätt foder med möjlighet att gnaga på grenar och annat grovfoder som bidrar till att tänderna slits på rätt sätt. Utredningar för veterinärmedicin har visat att de allra flesta tandproblem på vuxna kaniner beror på fel utfodring!

 

Ungarna levereras absolut tidigast vid 7 veckors ålder, helst vid 8 veckors ålder, först då är de mogna att bryta kontakten med mamma och syskon. Kaniner har ett komplicerat matsmältningssystem som är känsligt för störningar. Kaninungarna måste hinna bygga upp en tillräckligt varierad tarmflora och ett starkt immunförsvar som klarar av den stress det innebär att bryta kontakten med mamman och byta miljö. Det är en kritisk period i kaninungens liv och övergången måste ske försiktigt.

 

Det är svårt att med säkerhet se skillnad på könen på små kaninungar, för att minska risken för att det blir fel anger jag detta först när de är några veckor gamla.
Observera att Dvärgvädurar föds med upprättstående öron som sedan lägger sig vid lite olika ålder.

En ständigt återkommande fråga: Vilket kön ska jag välja, hane eller hona och hur många kaniner vill bo tillsammans i samma bur? Svaret är inte enkelt, väldigt många faktorer påverkar beslutet. Information om mina personliga erfarenheter av detta hittar ni här. Söker ni mer information om föräldradjuren så hänvisar jag till förstasidan, där finns länkar till alla mina aktuella avelsdjur indelade i grundfärg och teckning. Där finns bilder och flera led i släkttavlan.
Jag säljer också min bok "Kunskapen om kaniner" som innehåller allt man behöver veta om kaninens skötsel, avel och sjukdomar, se närmare om den på startsidan.  

Information om försäljningsvillkor länk här

·       Kontakt för att ställa sig på min intresselista sker via min mail. Är er plats i denna kö inte längre aktuell för er del önskar jag få besked om detta för strykning. Periodvis är det många som står på tur och väntar och alla är intresserade av en AKTUELL kölista.

·       Bokning av utvalda ungar sker med "bokningsavgift 400:-" och slutlig betalning sker vid leverans, kontant eller med swish!

Avbokas kaninen, återbetalas inte denna bokningsavgift. Den är ett medel för er och mig att veta att just denna kanin är reserverad för er!

Bokningsavgiften är ingen betalning för ”inackordering under en längre tid” utan kaninungen ska hämtas inom kort.

 

Kaningården finns i ett villaområde i centrala Tyresö strax söder om Stockholm. Karta se här.
Bra kommunikationer, motorväg och busslinje 873 från Globen med god turtäthet. Busshållplats med 5 min gångtid, från bussen till huset.
Vill ni veta mer, ta kontakt med mig genom att skicka e-post till: birgit@kaninhem.se eller ring mobil: 070-768 28 37

 

Alla besök vid försäljning måste ske på överenskommen bokad tid.

Ingen kull "produceras" bara för att säljas, därför är inte alla ungar i en kull till salu.

 

Alla kullar är väl planerade för att skapa friska avels- och sällskapskaniner som förhoppningsvis får ett långt liv!

En del stannar här på Flåhackebacken som blivande avelskaniner. En del är redan sedan tidigare förbokade av andra uppfödare. En del exporteras också till uppfödare i våra grannländer.

En del söker goda hem där dom kan få växa upp och ha ett bra liv.

 

Kullarna placeras nedåt ↓ på sidan allt eftersom. Kullens nummer 301 är den första kullen som föddes i år 2023, nästa år kommer alla kullnummer att börja med siffran 4, så är systemet uppbyggt.

Bilder på ungarna i de olika kullarna läggs in efter hand sedan de blivit 4 -5 veckor gamla. Då skuttar de runt i buren och går att skilja från varandra.

 

Kull 301  Född 8 mars 2023

 

301-1 Zobel siames hona

301-2 Zobel siames hona

301-3 Zobel siames hane

 

Moder: Flåhackebackens Lilly Zobel siames brun 94 poäng

Morfar: Delfoin Utopia Zobel siames brun 93,5 poäng Finsk import Uppfödare Kirsi Rutsalainen
Mormor: Flåhackebackens Kristall Zobel siames brun 93,5 poäng

 

Fader: Flåhackebackens Sorbet Zobel siames brun94,5 poäng

Farfar: Flåhackebackens Iceman Zobel siames brun 94 poäng
Farmor: Flåhackebackens Lyra Madagaskar Manteltecknad 94,5 poäng

 

 

Kull 302 Född 8 mars 2023

 

 302 - 1 Madagaskar manteltecknad hona

 302 - 2 Madagaskar manteltecknad hona

 302 - 3 Madagaskar hona

 302 - 4 Madagaskar manteltecknad hona

 

Moder: Flåhackebackens Soprillo Madagaskar Manteltecknad 94 poäng

Morfar: Flåhackebackens Isbjörn Zobel siames brun 94 poäng
Mormor: Flåhackebackens Joddla Madagaskar Manteltecknad 94 poäng

 

Fader: Sv. Champion & Sv. Dvärgkaninkl. Champ. & Sv. Vädurskl. Champ. Orsakullan´s Marre Madagaskar 95 poäng

Farfar: Sv. Champion Orsakullan´s Mandel Madagaskar 95 poäng
Farmor: Orsakullan´s Mayday Madagaskar 94 poäng

 

 

Kull 303 Född 9 mars

 

303 - 1 Viltgul manteltecknad hona

 

Moder: Flåhackebackens Flöjta Viltgul manteltecknad 93,5 poäng

Morfar: Sv. Champion & Sv. Dvärgkaninkl. Champ. & Sv. Vädurskl. Champ. Flåhackebackens Piccola Madagaskar Manteltecknad 95 poäng
Mormor: Flåhackebackens Ragnhild Viltgrå  95 poäng

 

Fader: Flåhackebackens Sorbet Zobel siames brun94,5 poäng

Farfar: Flåhackebackens Iceman Zobel siames brun 94 poäng
Farmor: Flåhackebackens Lyra Madagaskar Manteltecknad 94,5 poäng