Födda ungar och ungdjur: senast uppdaterad 18 september 2022

 

Kaniner är snälla och trevliga sällskapsdjur, de har anspråkslösa krav på skötseln men de måste få leva under förhållanden som de är skapta för. Kaniner är inte "flockdjur" som många tror, utan lever i kolonier där alla bor i sin egen håla men delar en stor del av gångsystemet gemensamt. De betar också i samma revir. Det innebär att de inte vill bo och leva helt isolerade från andra artindivider.

Kaniner behöver daglig omvårdnad och vill inte lämnas helt ensamma utan kontakt med några andra varelser. De behöver en tillräckligt stor bur, så de kan röra sig obehindrat och uppskattar att få komma ut i en rasthage där de kan skutta.

 

Basfodret är gräs, färskt eller som torkat hö. Kaniner har ständigt växande tänder där tillväxten är 1-3 mm i veckan och det är viktigt att de får rätt foder med möjlighet att gnaga på grenar och annat grovfoder som bidrar till att tänderna slits på rätt sätt. Utredningar för veterinärmedicin har visat att de allra flesta tandproblem på vuxna kaniner beror på fel utfodring!

 

Ungarna levereras absolut tidigast vid 7 veckors ålder, helst vid 8 veckors ålder, först då är de mogna att bryta kontakten med mamma och syskon. Kaniner har ett komplicerat matsmältningssystem som är känsligt för störningar. Kaninungarna måste hinna bygga upp en tillräckligt varierad tarmflora och ett starkt immunförsvar som klarar av den stress det innebär att bryta kontakten med mamman och byta miljö. Det är en kritisk period i kaninungens liv och övergången måste ske försiktigt.

 

Det är svårt att med säkerhet se skillnad på könen på små kaninungar, för att minska risken för att det blir fel anger jag detta först när de är några veckor gamla.
Observera att Dvärgvädurar föds med upprättstående öron som sedan lägger sig vid lite olika ålder.

En ständigt återkommande fråga: Vilket kön ska jag välja, hane eller hona och hur många kaniner vill bo tillsammans i samma bur? Svaret är inte enkelt, väldigt många faktorer påverkar beslutet. Information om mina personliga erfarenheter av detta hittar ni här. Söker ni mer information om föräldradjuren så hänvisar jag till förstasidan, där finns länkar till alla mina aktuella avelsdjur indelade i grundfärg och teckning. Där finns bilder och flera led i släkttavlan.
Jag säljer också min bok "Kunskapen om kaniner" som innehåller allt man behöver veta om kaninens skötsel, avel och sjukdomar, se närmare om den på startsidan.  

Information om försäljningsvillkor länk här

·       Kontakt för att ställa sig på min intresselista sker via min mail. Är er plats i denna kö inte längre aktuell för er del önskar jag få besked om detta för strykning. Periodvis är det många som står på tur och väntar och alla är intresserade av en AKTUELL kölista.

·       Bokning av utvalda ungar sker med "bokningsavgift 300:-" och slutlig betalning sker vid leverans, kontant eller med swish!

Avbokas kaninen, återbetalas inte denna bokningsavgift. Den är ett medel för er och mig att veta att just denna kanin är reserverad för er!

Bokningsavgiften är ingen betalning för ”inackordering under en längre tid” utan kaninungen ska hämtas inom kort.

 

Kaningården finns i ett villaområde i centrala Tyresö strax söder om Stockholm. Karta se här.
Bra kommunikationer, motorväg och busslinje 873 från Globen med god turtäthet. Busshållplats med 5 min gångtid, från bussen till huset.
Vill ni veta mer, ta kontakt med mig genom att skicka e-post till: birgit@kaninhem.se eller ring mobil: 070-768 28 37

 

Hela kaningårdens besättning blev vaccinerad under år 2019 mot RVHD typ 1 och 2 (gulsot på kanin).

Bor man i områden med smitta, eller reser man med sin kanin till södra Sverige, Öland eller Gotland bör man vaccinera kaninen vid ca 10 veckors ålder.

 

Ingen kull "produceras" bara för att säljas, därför är inte alla ungar i en kull till salu.

Alla kullar är väl planerade för att skapa friska avels- och sällskapskaniner som förhoppningsvis får ett långt liv!

En del stannar här på Flåhackebacken som blivande avelskaniner.

En del är redan sedan tidigare förbokade av andra uppfödare. En del exporteras också till uppfödare i våra grannländer.

En del söker goda hem där dom kan få växa upp och ha ett bra liv.

 

Alla besök vid försäljning måste ske på överenskommen bokad tid.

Kullarna placeras nedåt ↓ på sidan allt eftersom. Kullens nummer 201 är den första kullen som föddes i år 2022, nästa år kommer alla kullnummer att börja med siffran 3, så är systemet uppbyggt.

Bilder på ungarna läggs in efter hand sedan de blivit 4 -5 veckor gamla. Då skuttar de runt i buren och går att skilja från varandra.

 

Kull 201: Hela kullen såld    

Kull 202: Hela Kullen såld               

Kull 203: Hela kullen såld

Kull 204: Hela kullen såld 

Kull 205: Hela kullen såld

Kull 206: Hela kullen såld

Kull 207: Född 18 mars

Madagaskar hane 207-1/A35 letar ett hem! Han har bott här sedan han var liten, först tillsammans med sin syster Alicia och sedan ensam i en bur i kaninstallet. Han är lugn och snäll och behöver få komma till ett hem där han får ett bättre liv. Kullsystern Alicia kommer att stanna här som utställnings och avelshona. Han har varit ute i betesbur och han kan med fördel bo ute i vinter. Han är van vid hundar.

 

     Här är en video på dom när dom var små.

 

Han är efter

Fader: Flåhackebackens Bilbo 014-1/A35 Madagaskar 94 poäng

Moder: Flåhackebackens Angela 108-3/A35 Madagaskar Manteltecknad 95 poäng

 

Han är bokad, ska flytta till Värmland.

 

 

Kull 208: Hela kullen såld

Kull 209: Hela kullen såld

Kull 210: Hela kullen såld

Kull 211: Hela kullen såld

Kull 212: Hela kullen såld

Inga fler kullar väntas just nu!