Födda ungar och ungdjur: senast uppdaterad 7 september 2021

 

Kaniner är snälla och trevliga sällskapsdjur, de har anspråkslösa krav på skötseln men de måste få leva under förhållanden som de är skapta för. Kaniner är inte "flockdjur" som många tror, utan lever i kolonier där alla bor i sin egen håla men delar en stor del av gångsystemet gemensamt. De betar också i samma revir. Det innebär att de inte vill bo och leva helt isolerade från andra artindivider.

Kaniner behöver daglig omvårdnad och vill inte lämnas helt ensamma utan kontakt med några andra varelser. De behöver en tillräckligt stor bur, så de kan röra sig obehindrat och uppskattar att få komma ut i en rasthage där de kan skutta.

 

Basfodret är gräs, färskt eller som torkat hö. Kaniner har ständigt växande tänder där tillväxten är 1-3 mm i veckan och det är viktigt att de får rätt foder med möjlighet att gnaga på grenar och annat grovfoder som bidrar till att tänderna slits på rätt sätt. Utredningar för veterinärmedicin har visat att de allra flesta tandproblem på vuxna kaniner beror på fel utfodring!

 

Ungarna levereras absolut tidigast vid 7 veckors ålder, helst vid 8 veckors ålder, först då är de mogna att bryta kontakten med mamma och syskon. Kaniner har ett komplicerat matsmältningssystem som är känsligt för störningar. Kaninungarna måste hinna bygga upp en tillräckligt varierad tarmflora och ett starkt immunförsvar som klarar av den stress det innebär att bryta kontakten med mamman och byta miljö. Det är en kritisk period i kaninungens liv och övergången måste ske försiktigt.

 

Det är svårt att med säkerhet se skillnad på könen på små kaninungar, för att minska risken för att det blir fel anger jag detta först när de är några veckor gamla.
Observera att Dvärgvädurar föds med upprättstående öron som sedan lägger sig vid lite olika ålder.

En ständigt återkommande fråga: Vilket kön ska jag välja, hane eller hona och hur många kaniner vill bo tillsammans i samma bur? Svaret är inte enkelt, väldigt många faktorer påverkar beslutet. Information om mina personliga erfarenheter av detta hittar ni här. Söker ni mer information om föräldradjuren så hänvisar jag till förstasidan, där finns länkar till alla mina aktuella avelsdjur indelade i grundfärg och teckning. Där finns bilder och flera led i släkttavlan.
Jag säljer också min bok "Kunskapen om kaniner" som innehåller allt man behöver veta om kaninens skötsel, avel och sjukdomar, se närmare om den på startsidan.  

Information om försäljningsvillkor länk här

·       Kontakt för att ställa sig på intresselista sker via mailkontakt. Om er plats i kön inte längre är aktuell önskar jag besked för strykning.

·       Periodvis är det många som står på tur och är intresserade av en AKTUELL kölista.

·       Bokning av ungar med "bokningsavgift 300:-" och slutlig betalning sker vid leverans, kontant, via bankkonto eller swish!

·       Avbokas kaninen återbetalas inte bokningsavgiften.

 

Kaningården finns i ett villaområde i centrala Tyresö strax söder om Stockholm. Karta se här.
Bra kommunikationer, motorväg och busslinje 873 från Globen med god turtäthet. Busshållplats med 5 min gångtid från buss till huset.
Vill ni veta mer, ta kontakt med mig genom att skicka e-post till: birgit@kaninhem.se eller ring 08-712 81 59, mobil: 070-768 28 37

 

Hela kaningårdens besättning blev vaccinerad under år 2019 mot RVHD typ 1 och 2 (gulsot på kanin). Bor man i områden med smitta, eller reser man med sin kanin till södra Sverige, Öland eller Gotland bör man vaccinera kaninen vid ca 10 veckors ålder.

 

Ingen kull "produceras" bara för att säljas, därför är inte alla ungar i en kull till salu. Alla kullar är väl planerade för att skapa friska avels- och sällskapskaniner som förhoppningsvis får ett långt liv! En del stannar här på Flåhackebacken som blivande avelskaniner. En del är redan sedan tidigare förbokade av andra uppfödare. En del exporteras också till uppfödare i våra grannländer.

 

 

För att minimera riskerna för Coronasmitta och att jag tillhör riskgrupp 75 +   måste besöken i kaninstallet minimeras. Jag tar enbart emot besök vid försäljning på överenskommen tid.

Kaninungarna är enbart burna, klappade och hanterade av mig och det ligger i allas intresse att risken för att bli smittad är låg.

 

Bilder på ungarna i de olika kullarna läggs in efter hand. Ungarna behöver först bli så pass stora (4 -5 veckor) att dom skuttar runt i buren och går att skilja från varandra. En del ungar har likadan färg eller teckning. Kullarna placeras nedåt ↓ på sidan allt eftersom. Kullens nummer 101 är den första kullen som föddes i år 2021, nästa år kommer alla kullnummer att börjar med siffran 2, så är systemet uppbyggt.

 

 

Kull 101 Född: 1 april,  Hela Kullen såld

    

Kull 102 Född: 2 april, Hela kullen såld

 

Kull 103 Född: 2 april, Kullen såld

 

Kull 104 Född: 3 april, Kullen såld

Kull 105 Född 11 april, Kullen såld

 

Kull 106 Född 13 april, Kullen såld

 

Kull 107 Född 22 april, Kullen såld               

 

Kull 108 Född 23 april, Kullen såld

 

Kull 109   Född 24 april, kullen såld

 

Kull 110 Född 24 april, Kullen såld

 

Kull 111 Född 8 maj, Kullen såld
 

Kull 112    Född: 11 maj, kullen såld

Kull 113  Född: 12 maj, Kullen såld

Kull 114 Född: 21 maj, kullen såld

Kull 115 Född: 23 juni, kullen såld

Kull 116  Född: 30/6   leveransklar

    

116-1 Zobel siames hona såld

116-3 zobel siames hane  bokad

Far: Flåhackebackens Isbjörn Zobel siames brun 94 poäng

Farfar: Flåhackebackens Iceman Zobel siames 94 poäng
Farmor: Flåhackebackens Klosterlilja Zobel siames brun 93 poäng

Mor: Flåhackebackens Icecream Zobel siames brun

Morfar: Delfoin Utopia Zobel siames brun 93,5 poäng Finsk import Uppfödare: Kirsi Routsalainen
Mormor: Flåhackebackens Snowball zobel siames 93 poäng

 

Kull 117  Född: 16 juli Kullen såld

Inga fler honor parade här nu!!

Något av ungdjuren eller någon vuxen kanin kommer kanske att försäljas under hösten.