Ungar och ungdjur till salu: 12 oktober 2018

 

Kaniner är snälla och trevliga sällskapsdjur, de har anspråkslösa krav på skötseln men de måste få leva under förhållanden som de är skapta för. Kaniner är inte "flockdjur" som många tror, utan lever i kolonier där alla bor i sin egen håla men delar en stor del av gångsystemet gemensamt. Det innebär att de inte vill bo och leva helt isolerade från andra artindivider. Kaniner behöver daglig omvårdnad och vill inte lämnas helt ensamma utan kontakt med några andra varelser. De behöver en tillräckligt stor bur, så de kan röra sig obehindrat och uppskattar att få komma ut i en rasthage.

 

Basfodret är gräs, färskt eller som torkat hö. Kaniner har ständigt växande tänder där tillväxten är 1-1,5 mm i veckan och det är viktigt att de får rätt foder med möjlighet att gnaga på grenar och annat grovfoder som bidrar till att tänderna slits på rätt sätt. De allra flesta tandproblem på vuxna kaniner beror på fel utfodring.

Alla kullar är väl planerade för att skapa friska avels- och sällskapskaniner som förhoppningsvis får ett långt liv! Ingen kull "produceras" bara för att säljas, därför är inte alla ungar i en kull till salu. En del stannar här på Flåhackebacken som blivande avelskaniner. En del är redan sedan tidigare förbokade av andra uppfödare. En del exporteras också till uppfödare i våra grannländer.

Ungarna levereras absolut tidigast vid 7 veckors ålder, helst vid 8 veckors ålder, först då är de mogna att bryta kontakten med mamma och syskon. Kaniner har ett komplicerat matsmältningssystem som är känsligt för störningar. Kaninungarna måste hinna bygga upp en tillräckligt varierad tarmflora och ett starkt immunförsvar som klarar av den stress det innebär att bryta kontakten med mamman och flytta till en ny miljö.

 

Det krävs en vuxen person som tar ansvar för kaninens vård och ser till att den hanteras på lämpligt sätt, det ansvaret kan man inte överlåta till ett litet barn.

Jag säljer därför enbart kaninungar till hem som uppfyller dessa minimikrav.  
Mer information om mina försäljningsvillkor och bokningsrutiner för kaninungarna hittar ni här.

En ständigt återkommande fråga: Vilket kön ska jag välja, hane eller hona och hur många kaniner vill bo tillsammans i samma bur? Svaret är inte enkelt, väldigt många faktorer påverkar beslutet. Information om mina personliga erfarenheter av detta hittar ni här.

Kaningården finns i ett villaområde i centrala Tyresö strax söder om Stockholm. Karta se här. Bra kommunikationer, motorväg och busslinje från Globen. Busshållplats 5 min gång från buss till huset.

Vill ni veta mer, ta kontakt med mig genom att skicka e-post till: birgit@kaninhem.se eller ring 08-712 81 59, mobil: 070-768 28 37

Söker ni mer information om föräldradjuren så hänvisar jag till förstasidan, där finns länkar till alla mina avelsdjur indelade i grundfärg och teckning. Där finns bilder och flera led i släkttavlan.

Jag säljer också min bok "Kunskapen om kaniner" som innehåller allt man behöver veta om kaninens skötsel, avel och sjukdomar, se närmare om den på startsidan.  

 

Födda kullar: Här nedan lägger jag ut detaljerad information om kullarna, vilka föräldrarna är med bilder via länkar.

Bilder på ungarna läggs in på sidan så fort de börjar röra sig utanför redet, vilket de gör vid 3-4 veckors ålder.

Det är svårt att med säkerhet se skillnad på könet på små kaninungar. Därför anger jag det först när de är lite äldre för att minska riskerna för att det blir fel.

Observera att Dvärgvädurar föds med upprättstående öron som de sedan lägger vid lite olika ålder.
Kullarna placeras nedåt
på sidan allt eftersom de föds.

 

Inga honor dräktiga nu!

Det är höstfällning på gång, kaninerna byter nu till vinterpäls och det i sig är en stor påfrestning för kroppen, då ska dom inte samtidigt vara dräktiga eller ge di. Det är oetiskt, ojust mot honorna och det blir svagare ungar som resultat om man struntar i detta. Jag vill att mina kaninungar ska ha bra förutsättningar när de blir till och växer som foster.

 

 

Kull 823 född 30 juli  

        

823-2/A35 Zobel siames brun hane såld till Åland

Mor: Flåhackebackens Snowflake 518-6/A35 Zobel Siames brun 94,5 poäng  här som mindre

Morfar: Flåhackebackens Benjamin 502-2/A35 Madagaskar 94 poäng
Mormor: Flåhackebackens Dina 318-1/A35 Madagaskar

Far: Flåhackebackens Iceman 604-3/35 Zobel Siames brun 94 poäng

Farfar: Flåhackebackens Coincidence 314-2/A35 Madagaskar Manteltecknad 94,5 poiäng
Farmor: Ideborgs Mica D2914/J38 Madagaskar 94 poäng

 

Ungdjur till salu:

 

Flåhackebackens Terje 812-5/A35 Viltgrå  nu snart 6 månader gammal.

Född: 11 april 2018

 

 Här är han 5 veckor och sedan 3 månader gammal.      Här är han snart 6 månader gammal           

 En kraftigt byggd, snygg hane med bra päls kvalité och viltfärg.  Lugn och trevlig i temperamentet. Vikt vid 5 månaders ålder 1,50 kg

 

Mor: Flåhackebackens Baberiba 720-5/A35 Viltgul Manteltecknad 94 poäng    En bild till på henne

Morfar: Flåhackebackens Bolli-Bompa 309-1/A35 Madagaskar 95 poäng          fler bilder när han var yngre

Mormor: Flåhackebackens Furstinna 611-6/A35 Viltgul Manteltecknad 94 poäng   här när hon var liten

Far: Svensk Vädursklubbs Champion, Svensk Dvärgkaninklubbs Champion Kontiki  631/A819 Viltgrå 95,5 poäng
Norsk import, Uppfödare: Terje Engh, Norge

Farfar: Kolartorpets Topaz  5401/C76 Viltgrå 95,5 poäng Uppfödare: Caroline Liljeberg
Farmor: 4541/A555 Viltgrå 94,5 poäng (Norsk uppfödning)