Födda ungar och ungdjur: senast uppdaterad 18 september 2023

 

Kaniner är snälla och trevliga sällskapsdjur, de har anspråkslösa krav på skötseln men de måste få leva under förhållanden som de är skapta för. Kaniner är inte "flockdjur" som många tror, utan lever i kolonier där alla bor i sin egen håla men delar en stor del av gångsystemet gemensamt. De betar också i samma revir. Det innebär att de inte vill bo och leva helt isolerade från andra artindivider.

Kaniner behöver daglig omvårdnad och vill inte lämnas helt ensamma utan kontakt med några andra varelser. De behöver en tillräckligt stor bur, så de kan röra sig obehindrat och uppskattar att få komma ut i en rasthage där de kan skutta.

 

Basfodret är gräs, färskt eller som torkat hö. Kaniner har ständigt växande tänder där tillväxten är 1-3 mm i veckan och det är viktigt att de får rätt foder med möjlighet att gnaga på grenar och annat grovfoder som bidrar till att tänderna slits på rätt sätt. Utredningar för veterinärmedicin har visat att de allra flesta tandproblem på vuxna kaniner beror på fel utfodring!

 

Ungarna levereras absolut tidigast vid 7 veckors ålder, helst vid 8 veckors ålder, först då är de mogna att bryta kontakten med mamma och syskon. Kaniner har ett komplicerat matsmältningssystem som är känsligt för störningar. Kaninungarna måste hinna bygga upp en tillräckligt varierad tarmflora och ett starkt immunförsvar som klarar av den stress det innebär att bryta kontakten med mamman och byta miljö. Det är en kritisk period i kaninungens liv och övergången måste ske försiktigt.

 

Det är svårt att med säkerhet se skillnad på könen på små kaninungar, för att minska risken för att det blir fel anger jag detta först när de är några veckor gamla.
Observera att Dvärgvädurar föds med upprättstående öron som sedan lägger sig vid lite olika ålder.

En ständigt återkommande fråga: Vilket kön ska jag välja, hane eller hona och hur många kaniner vill bo tillsammans i samma bur? Svaret är inte enkelt, väldigt många faktorer påverkar beslutet. Information om mina personliga erfarenheter av detta hittar ni här. Söker ni mer information om föräldradjuren så hänvisar jag till förstasidan, där finns länkar till alla mina aktuella avelsdjur indelade i grundfärg och teckning. Där finns bilder och flera led i släkttavlan.
Jag säljer också min bok "Kunskapen om kaniner" som innehåller allt man behöver veta om kaninens skötsel, avel och sjukdomar, se närmare om den på startsidan.  

Information om försäljningsvillkor länk här

·        Kontakt för att ställa sig på min intresselista sker via min mail birgit@kaninhem.se . Om den inte längre är aktuell för er del, önskar jag få besked om detta för strykning.
Periodvis är det många som står på tur och väntar och alla är intresserade av en AKTUELL kölista.

·        Bokning av utvalda ungar sker med "bokningsavgift 400:-" och slutlig betalning sker vid leverans, kontant eller med svisch!

Avbokas kaninen, återbetalas inte denna bokningsavgift. Den är ett medel för er och mig att veta att just denna kanin är reserverad för er!

Bokningsavgiften är ingen betalning för ”inackordering under en längre tid” utan kaninungen ska hämtas inom kort.

 

Kaningården finns i ett villaområde i centrala Tyresö strax söder om Stockholm. Karta se här.
Bra kommunikationer, motorväg och busslinje 873 från Globen med god turtäthet. Busshållplats med 5 min gångtid, från bussen till huset.
Vill ni veta mer, ta kontakt med mig genom att skicka e-post till: birgit@kaninhem.se eller ring mobil: 070-768 28 37

 

Alla besök vid försäljning måste ske på överenskommen bokad tid.

Ingen kull "produceras" bara för att säljas, därför är inte alla ungar i en kull till salu.

 

Alla kullar är väl planerade för att skapa friska avels- och sällskapskaniner som förhoppningsvis får ett långt liv!

En del stannar här på Flåhackebacken som blivande avelskaniner. En del är redan sedan tidigare förbokade av andra uppfödare. En del exporteras också till uppfödare i våra grannländer.

En del söker goda hem där dom kan få växa upp och ha ett bra liv.

 

Kullarna placeras nedåt ↓ på sidan allt eftersom.

Kullnummer anger med första siffran vilket år kaninen är född = 2023 ger en 3:a. Ordningsnummer av kullar ger de två följande siffrorna = exv.01

Sedan får varje individ i kullen ett nummer. Kullen 301 är alltså den första kullen som föddes i år 2023, nästa år kommer alla kullnummer att börja med siffran 4, så är systemet uppbyggt.

Bilder på ungarna i de olika kullarna läggs in efter hand sedan de blivit 4 -5 veckor gamla. Då skuttar de runt i buren och går att skilja från varandra.

 

Kull 301  Född 8 mars kullen såld

Kull 302 Född 8 mars kullen såld

Kull 303 Född 9 mars kullen såld

Kull 304 Född 4 april kullen såld

Kull 305 Född 8 april kullen såld

Kull 306 Född 11 april kullen såld

Kull 307 Född 4 maj kullen såld

Kull 308 Född 17 maj kullen såld

Kull 309 Född  21 maj  kullen såld

Kull 310 Född 10 juni kullen såld 

Kull 311 Född 9 augusti       Leveransklara 29 september

 

                              311-1 Isabella hona                                        311-2 Isabella Manteltecknad hane 2,5 vecka         här 4,5 vecka gammal                                                              Här är dom 5,5 vecka gamla

Moder: Flåhackebackens Soprillo 017-1/A35 Madagaskar Manteltecknad 94 poäng

Morfar: Flåhackebackens Isbjörn 805-1/A35 Zobel siames brun 94,5 poäng
Mormor: Flåhackebackens Joddla 803-3/A35 Madagaskar Manteltecknad 94 poäng

Fader: Svensk Vädursklubbs Champion & Sv. Dvärgkaninkl. Champion Orsakullan´s Marre D1082/A75 Madagaskar 95 poäng  en bild till och framifrån

Farmor: Orsakullan´s May Day D3184/A75 Madagaskar 94 poäng
Farfar:
Champion Orsakullan´s Mandel D3176/A75 Madagaskar 95 poäng

  

Kull 312

 

Kull 313