Innomhusburar

Eftersom det är så många som frågat mig hur burarna är byggda har jag gjort en detaljerad beskrivning.

Materialet är 19 mm spånskiva 250 X 120 cm . Måtten på burfacken är gjorda så man maximalt utnyttjar spånskivornas grundmått. Så lite spill som möjligt.

Finessen med konstruktionen är att man genom att trä burbottnarna in i mellanväggen (som två kammar : mellanväggen lodrät och burbottnarna vågrätt)behöver man inga bärande lister eller reglar. Därmed finns det inga utskjutande delar som kaninerna kan gnaga sönder.

Skivorna är limmade med vattenbaserat trälim samt spikade från utsidan med 35 mm dyckert.

Framkanten bör vara så hög att spånet inte ramlar ut. Jag har gjort dem 8 cm för det är det mått som man kan få ut på skivorna.

Grindarna är infällda och öppnas framåt 180 grader. Detta för att inte vara i vägen när man vill nå in i buren. Därför är gångjärnen placerade på burens utsida. Jag har dessutom valt gångjärna med utdragbara sprintar. Detta möjligjör att grindarna går att helt lösgöra från buren och skuras rena på separat plats. Jag brukar göra rent den utomhus.

Som burlås har jag valt kullås som jag fäst i burfackets tak och på grindarnas insida/överkant.Detta för att få så slät framsida som möjligt.

Burfackens djup är anpassade efter normal mänsklig armlängd. Man skall lätt nå in i buren och kunna tvätta/torka rent bakväggen utan att behöva krypa in i buren. Takhöjden är anpassad för att passa dvärgvädurar som har hängande öron. De behöver inte fullt lika högt burfack som en kanin med ståöron. Burfacken är grundade och lackade 4 varv med vanlig oljebaserad lackfärg. Oljefärgen håller bäst för påfrestningar av urin och rengöring med starka rengöringsmedel. Bottnarna är beklädda med våtrumsmatta. Mattan är limmad med mattlim. Jag har låtit mattan gå 10 cm upp på väggarna och silikonlimmat fogarna. Därmed kan jag spruta vatten med slang rätt in i buren. Plastbeklädnaden skuras med "toalettrengöring" exv. Ankan med jämna mellanrum. Avlagringarna från urinen går inte att skura bort med vanliga rengöringsmedel. Toalett-rengöringsmedlen innehåller stark syra som snabbt och lätt löser upp avlagringarna. Det är dock viktigt att sköja rent ordentligt efteråt.

Även mina utomhusburar har plastbeklädnad på bottnarna. Detta har faktiskt stått emot kyla och regelbunden rengöring i 15 år!! Vintertid är det dessutom lättare att få bort det fastfrusna spånet då det lätt bryts loss från plastbotten som en iskaka.
 
 

Nedan föjer ritningarna: